četrtek, 8. december 2011

UPORABNA ZNANJA: Zakaj frizer, trgovec, kozmetičarka in natakar potrebujejo znanje tujega jezika?

Na vsaki srednji trgovski, frizerski, kozmetični in gostinski šoli je učenje vsaj enega, večinoma pa kar dveh tujih jezikov, del učnega programa, pa vendar se vse prepogosto izkaže, da je dejansko med omenjenimi poklici le malo takih, ki znajo aktivno komunicirati v tujem jeziku, ko pridejo v stik s strankami iz tujine. Nekateri si vsaj upajo spregovoriti v »polomljeni« nemščini, angleščini ali italijanščini, drugi si zaradi samokritičnosti sploh ne upajo odpreti ust. Kako preiti tovrstne omejitve?

Slovenija postaja vse bolj turistična dežela, saj nas je v letu 2010 obiskalo že preko 1,8 milijona tujih turistov, odstotek pa v letošnjem letu še narašča. Kar dobra petina tujih gostov prihaja iz Avstrije in Nemčije, skoraj četrtina pa je Italijanov. Zelo pohvalno je, da želi vedno več tujcev odkrivati in doživeti lepote naše domovine, saj s tem rastejo prihodki v gospodarstvu. Tu bi morali videti gostinci, frizerji, kozmetičarji in prodajalci svojo poslovno priložnost, da jim ponudijo svoje storitve na svojstven način. Turist vedno želi okusiti kulinariko destinacije, v kateri se nahaja, nakupiti tipična lokalna oblačila, izdelke in spominke, nemalo žensk pa se tudi rado uredi pred odhodom domov. Zakaj jim ne bi prav vi ponudili vse to?

Če vas ovira jezik, ki ga ne govorite ali vsaj ne dovolj dobro, da bi si upali privabljati tuje goste v svoj lokal, salon ali prodajalno, je zima pravi čas za izpolnjevanje in pripravo na novo sezono. Izberite tečaj, ki bo prilagojen vašemu predznanju in potrebam ter učinkovito in praktično vsebinsko zastavljen. Z izbiro nemščine zagotovo ne boste zgrešili glede na število nemško govorečih tujih gostov. Pa tudi znanje ostalih jezikov vam bo zgolj v korist. Če boste znali s stranko tudi malo pokramljati o vtisih in počutju na dopustu, bo zagotovo še z večjim zadovoljstvom pojedla, spila ali kupila več. Ste bili kdaj v Turčiji ali Egiptu? Presenečeno lahko ugotovite, v koliko različnih jezikih vas zna nagovoriti tamkajšnje osebje, nemalokrat celo v slovenščini. Zavedajo se, da bolj kot se znajo prilagoditi in pritegniti pozornost obiskovalca, bolj uspešni so. Zakaj se ne bi tudi vi naučili približati tujim gostom in si zagotoviti nov uspeh? Jeziki vam odpirajo nove možnosti in vrata v širni svet. Ta lahko pride tudi k vam, če ga znate priklicati.

Več informacij na: www.sama-navitas.si ali na telefonu 041/763-031.

Ni komentarjev:

Objavite komentar