ponedeljek, 9. januar 2012

Poslovne priložnosti za gradbince in zidarje se odpirajo v Avstriji in Nemčiji

Ko slovensko gospodarstvo še kar požirajo valovi ekonomske krize, ki je, kot pogosto slišimo, posledica krize moralnih vrednost, so naše severne sosede že uspele pred letom dni zajeziti val krize in prebiti vakuum ekonomske stagnacije. Trg dela in delovne sile v Avstriji in Nemčiji se odpirata ne le za domačine, temveč tudi za tuje (pod)izvajalce in delavce. Statistike zadnjih nekaj mesecev kažejo, da si vse več slovenskih gradbenih in zidarskih podjetij pridobiva posle pri naših severnih sosedah in tam odpirajo tudi svoja hčerinska podjetja. Želite tudi vi stopiti na tuje trge in razširiti poslovni uspeh v letu 2012?

Svet pripada pogumnim, saj ti preskočijo vse meje in si upajo pogledati čez, onkraj meja. Vsi si prizadevamo za prehod na boljše, vendar neradi tvegamo. Tveganje pa se zmanjša, ko imamo veliko uporabnih informacij, izkušenj in široka znanja. Za dobro opravljanje strokovnega dela potrebujemo praktična znanja iz stroke, za uspešno pridobivanje poslov v tujini pa so nam v veliko pomoč komunikacijske spretnosti in znanja tujih jezikov. Kako vešči ste v tem?

Pri poslovnem širjenju na nemškogovorče trge se je dobro zavedati, da je avstrijski ali nemški naročnik izjemno zahteven pri kvaliteti in zelo natančen glede dogovorjenih rokov, a dober in reden plačnik. Enako velja za tamkajšnje delodajalce. Od svojih delavcev zahtevajo red, vestno opravljeno delo in dosežene dogovorjene norme. Vedno pa so odprti za pogovore, a zavedati se je treba, da Nemci ali Avstrijci, še posebej uspešni poslovneži že v zrelih letih, le redko govorijo še kak drug jezik razen nemško. Zato se raje pripravite prej in opremite vsaj z osnovnim znanjem vsakdanje in poslovne nemščine, če nameravate razširiti svojo dejavnost na nemškogovoreče trge ali tam iskati nove poslovne priložnosti. V gradbeništvu in zidarstvu je tam dela več kot dovolj, le visoko kvalificiranih delavcev v tej stroki primanjkuje. Tuji delavci z znanjem nemščine so navadno tudi bolje plačani, (pod)izvajalci na gradbiščih in objektih, ki govorijo nemško, pa si lahko izpogajajo boljše pogoje za delo in višje plačilo.


Če si želite oditi v na delo v Avstrijo ali Nemčijo, se vsak dan naučite 3 nemške besede in en nemški stavek. Kot delavec boste bolj cenjeni ter občutili boste več samozavesti in zadovoljstva.
Če želite kot podjetnik pridobiti posle v nemškogovorečih deželah, se naučite prej vsaj osnovne komunikacije v nemščini ter se seznanite z njihovimi posebnostmi v navadah in poslovnem bontonu. S tem si boste odprli marsikatera vrata in odprli pot do večjih uspehov.

Želim vam, da v letu 2012 izberete dejavnosti in znanja, ki vam bodo pomagala do osebnega in poslovnega napredka ter pomagala na svetlo pot v prihodnost. SREČNO 2012!

Aleksandra Borštnar Maček, prof. nem.

www.sama-navitas.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar