sobota, 8. september 2012

Brazilija: Nič več le dežela sambe in nogometa, temveč tudi dežela hitro rastočega gospodarstva in številnih priložnosti

V prejšnjem prispevku smo se dotaknili Latinske Amerike in njenega špansko govorečega tržišča, tokrat pa nadaljujemo pri daleč najpomembnejši zunanjetrgovinski partnerici Slovenije v Latinski Ameriki, Braziliji.

Od dežele sambe in nogometa do hitro rastočega gospodarstva

Brazilija je po površini in številu prebivalstva peta država na svetu, tako predstavlja trg z več kot 220 milijoni prebivalcev.

Nekdanja dežela sambe in nogometa se je postopoma razvila v gospodarsko velesilo in je danes glede na moč gospodarstva vodilna država v Latinski Ameriki. Je tudi med najbolj dinamično razvijajočimi se gospodarstvi sveta. V svetu pridobiva vedno večjo strateško vlogo, saj je zelo bogata z naravnimi viri in je že sedaj vodilni svetovni izvoznik v najrazličnejših gospodarskih panogah.

Brazilija ima dobro razvit kmetijski sektor, rudarstvo, predelovalno industrijo in storitveno dejavnost. Velja za eno največjih svetovnih izvoznic sladkorja, mesa, kave in soje, mineralov, boksita, celuloze, etanola in biogoriv, jekla, predstavlja pa tudi enega največjih svetovnih proizvajalcev avtomobilov, motornih koles, gospodarskih vozil in kmetijske mehanizacije, potniških letal, prehranskih izdelkov, piva in brezalkoholnih pijač, farmacevtskih, kemičnih in kozmetičnih izdelkov, tekstila in obutve. Brazilija se tudi po potrošnji uvršča visoko v svetu: je eden največjih svetovnih porabnikov mobilnih telefonov, avtomobilov, kozmetičnih in tekstilnih izdelkov. Pomembno je opozoriti tudi na to, da je na področju telekomunikacij, logistike in transporta, energetike in turizma v teku izgradnja impresivne infrastrukture, saj bodo Brazilci leta 2014 gostili svetovno nogometno prvenstvo, leta 2016 pa še olimpijske igre.

Krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Brazilijo

Poslovanje z Brazilijo ponuja številne izzive in priložnosti, česar se postopoma vse bolj zavedajo tudi slovenska podjetja, saj se počasi krepi sodelovanje med državama. Vezi med obema državama že leta spletajo slovenski izseljenci in v Braziliji delujoči slovenski poslovneži, ki so večinoma zelo uspešni.

Po javnih podatkih je lani v Brazilijo izvažalo 107, iz nje pa uvažalo 132 slovenskih podjetij. Število obeh pa se povečuje, saj je v lanskem letu aktivnosti za nastop na brazilskem trgu začelo še več kot 30 slovenskih podjetij.

Letos je bil organiziran tudi slovensko-brazilski poslovni forum v Braziliji, kjer so predstavniki slovenske vladno-gospodarske delegacije skupaj z brazilskimi predstavniki iskali možnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja, zato si lahko nadejamo še močnejšega sodelovanja med državama.

Sklepanje poslov zahteva svoj čas

Po pripovedovanjih poslovnežev, ki so v Braziliji že uspeli, resen posel terja svoj čas, saj si Brazilci radi vzamejo čas, zato so tudi pogajanja dolga in naporna. Večina jih pove, da so Brazilci zelo prijazni do tujcev in jih sprejemajo odprto, ker je tujina za njih redko uresničeni sen. Poslovni pogovori ponavadi potekajo v angleščini, razen če se naučimo portugalščine, vendar se nikoli ne začnejo s temo, ki je predmet poslovnega sestanka. Na splošno se Brazilci radi pogovarjajo o nogometu, družini, otrocih in lepih plažah. Ko pa se govori o poslu, so zelo osredotočeni nanj in je to skoraj edina tema pogovora. Tudi pri oblačenju in gestikuliranju moramo biti previdni, saj se hitro lahko znajdemo v neprijetnih situacijah. Izogibajmo se oblekam v barvah brazilske zastave, in nosimo kravato, čeprav je zaradi vročine to včasih zelo neprijetno. Določene geste imajo v brazilski družbi drugačen pomen kot pri nas: tako na primer palec in kazalec, sklenjena v krog, pri nas pomenita OK, v Braziliji pa je takšna gesta vulgarna.

Turistične priložnosti

Brazilija ni zgolj dežela poslovnih priložnosti, pač pa tudi dežela visoko razvitega turizma. Veliko turistov obišče predvsem Rio de Janeiro in Salvador, obiskane pa so tudi vedno bolj plaže severno od Salvadorja, kjer so odlični pogoji za ljubitelje vse bolj priljubljenega kajtanja in windsurfanja. Za potovanje po Braziliji nam bo osnovno znanje portugalščine zelo koristilo. V večjih mestih prebivalci še znajo kakšen tuj jezik, v večini španščino, redkeje angleščino, v manjših ribiških vasicah pa se domačini sporazumevajo zgolj v brazilski portugalščini.

Vendar pa znanje portugalščine ni pomembno zgolj za vse, ki potujemo v Brazilijo, pač pa je tudi vse več Brazilcev, ki potujejo po Evropi in se med svojim potovanjem ustavijo v Sloveniji. Le-te lahko prijetno presenetimo z znanjem portugalščine, kar zelo cenijo. Ob rastočem gospodarstvu in vse boljših možnostih za potovanja verjamem, da bo Slovenijo v prihodnjih letih oobiskalo vse več brazislkih gostov. Pred kratkim je GLOBO TV v Braziliji predvajala reportažo o Sloveniji in odzivi gledalcev so bili neverjetni. Zagotovo je reportaža pri marsikateremu gledalcu prebudila željo po obisku, ob še kakšni podobni predstavitvi pa bi bilo tega še več.

Pripravimo se torej na obisk Brazilije in sklepanje poslov s prijaznimi Brazilci, ki bodo znali ceniti naš trud in znanje portugalščine. Splača se tudi usvojiti osnovno znanje portugalščine za vse goste, ki bodo prišli v Slovenijo na ogled naravnih lepot, da bodo pozitivno presenečeni tudi nad našo gostoljubnostjo in se bodo z veseljem še vračali ter širili dober glas o nas tudi naprej.

Piše: Anuška Poglajen

Ni komentarjev:

Objavite komentar