ponedeljek, 24. december 2012

December – spet so na vrsti novoletna voščilaSprehod po okrašenem mestu in mimo stojnic z raznoliko ponudbo, vonj po kuhanem vinu in cimetu, koncerti na prostem, druženje s prijatelji in službene zabave, ki se vrstijo iz dneva v dan...  December je za mnoge najbolj sproščen in zabaven mesec v letu, verjamem pa, da za številne tudi precej stresen.
Med prijetnejši opravili ob koncu leta so pisanja voščil, ki pa včasih prav tako postanejo stresna, predvsem, ko želimo biti izvirni ali poslati osebno voščilo, še težje pa je vse skupaj napisati v tujem jeziku. 

Kakšna sporočila in voščila pišemo v tujih jezikih?
Ne glede na to ali pošljemo elektronsko voščilo ali v tiskani obliki, pomembno je, da pošljemo sporočilo, ki je pravo in ustrezno za našega prejemnika. Zavedajmo se, da so naši sodelavci in poslovni partnerji različnih narodnih, verskih in etničnih pripadnosti ter ne praznujejo vedno istočasno ali pa določenih praznikov sploh ne praznujejo
Ob koncu leta pogosto pošljemo klasično voščilo Merry Christmas, vendar pa veliko ljudi po svetu ne praznuje božiča. Kadar nismo povsem prepričani, kaj napisati ob klasičnih praznikih, je bolje napisati Happy Holidays ali ustrezne fraze v drugih tujih jezikih, npr. Frohe Feiertage v nemščini, Felices Fiestas v španščini, Boas Festas v portugalščini ipd.
Voščila ob praznikih so večinoma kratka in jasna, po možnosti naj ne bodo enaka kot v preteklem letu. Največkrat izberemo eno izmed klasičnih voščil, občasno pa vendarle želimo poslati kakšno bolj osebno voščilo. V slovenskem jeziku nam to še ne predstavlja težav, v tujem jeziku pa vse postane nekoliko težje. Veliko idej lahko dobimo na internetu, le poiskati jih je potrebno in poskrbeti, da bodo ustrezna za bralce.
S pošiljanjem voščil ne čakajmo do zadnjega, saj je bolje, da jih prejemniki dobijo prej kot prepozno, zato le »veselo na delo«. Nekaj idej, od najbolj klasičnih do malo bolj osebnih v različnih tujih jezikih delimo tudi z vami v nadaljevanju.
Ob koncu letošnjega leta vam želimo srečno in uspehov polno leto 2013!
We wish you a happy and prosperous new year 2013! [ANG]
Wir wünschen Ihnen ein glückliches und erfolgreiches neues Jahr 2013! [NEM]
Giunti ormai agli sgoccioli di quest anno cogliamo l'occasione per augurarvi un buon 2013 ricco di successi. [ITA]
¡Le deseamos que 2013 sea lleno de felicidad y éxito! [ŠPA]
Док се приближава крај ове године, ми Вам желимо пуно среће и успеха у 2013! [SRB]
Desejamos-lhe muita felicidade e sucesso em 2013! [POR]

Ni komentarjev:

Objavite komentar