ponedeljek, 16. december 2013

December, čas zahvale našim poslovnim partnerjem

Čas hitro beži in že je tu veseli december, za mnoge, najlepši mesec v letu. Mesec december je čas veselja, smeha, razkošnih želja, različnih praznovanj in najbolj primeren čas za izkazovanja zahval in voščil.
Pred nami je pisanje voščil našim najbližjim, prijateljem in poslovnim partnerjem. Želimo jim srečo, ljubezen, zdravje, toda največkrat ne vemo, kako to napisati oziroma strniti v lepo misel. Še težje pa je vse skupaj napisati v tujem jeziku.

Kakšna sporočila in voščila pišemo v tujih jezikih?
Pri pisanju voščil in zahval našim poslovnim partnerjem je  pomembno izbrati ustrezno izrazoslovje in način pisanja. Če so naši poslovni partnerji različnih narodnih, morda druge verske ali etnične pripadnosti, se je potrebno zavedati, da ne praznujejo praznikov vedno istočasno kot mi ali pa določenih sploh ne praznujejo. Ob božiču pogosto pošljemo nevtralno voščilo Merry Christmas, vendar pa veliko ljudi po svetu ne praznuje božiča. Kadar nismo povsem prepričani, kaj napisati ob določenem prazniku, je bolje napisati kar Happy Holidays v angleščini oziroma  Frohe Feiertage v nemščini, Felices Fiestas v španščini, Boas Festas v portugalščini ipd.
Pri vzdrževanju dobrih poslovnih odnosov s poslovnimi partnerji so voščila in zahvale zelo pomembne. Voščila naj bodo kratka in jasna; ob tem pa moramo biti pazljivi, da ne voščimo enako kot prejšnje leto. Namen voščila je zahvala za celoletno sodelovanje in želja po nadaljevanju le-tega. Največkrat izberemo eno izmed klasičnih voščil. Občasno pa vendarle želimo poslati kakšno bolj osebno ali inovativno voščilo. V slovenskem jeziku nam to načeloma ne predstavlja težav, v tujem jeziku pa vse postane nekoliko težje. Veliko idej lahko dobimo na internetu - le poiskati jih je potrebno in urediti tako, da bodo ustrezala našemu naslovniku. Gre za lepo gesto, s katero si povečamo ugled in zaupanje tistih, s katerimi podjetje posluje.
S pošiljanjem voščil ni dobro čakati do zadnjega. Bolje, da jih prejemniki dobijo prej kot prepozno, zato le »veselo na delo«.
V nadaljevanju vam postrežemo z nekaj idejami; najdete od najbolj klasičnih do nekoliko bolj osebnih voščil v različnih tujih jezikih (angleščini, nemščini, španščini, italijanščini, portugalščini, francoščini, ruščini, turščini in švedščini), ki se jih lahko naučite v okviru podjetja SAMA Navitas.

**************************************************************************
Vesel božič in srečno novo leto!
Merry Christmas and Happy New Year!
Frohe Weihnachten und ein glückliches, erfolgreiches neues Jahr!
¡Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo!
Feliz Natal y Feliz Ano Novo
Buon Natale e felice anno nuovo
Joyeux Noël et bonne année

Lepe praznike 
Happy Holidays
Frohe Feiertage
¡Felices Fiestas!
Buone Feste
Boas Festas
Joyeuses Fêtes

V veliko veselje nam je sodelovati z vami. Želimo vam lepe praznike in srečno novo leto!
It has been a  great pleasure working with you in this year 2013. We wish you a wonderful holiday season and a happy New Year!
Unsere Zusammenarbeit macht uns große Freude. Wir wünschen Ihnen frohe Feiertage und ein glückliches neues Jahr!
Ha sido un placer trabajar con ustedes. Les deseamos felices fiestas y todo lo mejor para 2014!
É un piacere collaborare con voi. Vi auguriamo buone Feste e felice anno nuovo.

 Naše podjetje se vam zahvaljuje za izkazano zaupanje in vam želi vse najboljše v novem letu. Vesel božič in srečno novo leto!
 On behalf of your company I would like to thank you for your trust and wish you all the best for the year 2014, may it be filled with success! Merry Christmas and Happy New Year!
 Unsere Firma dankt Ihnen für das erwiesene Vertrauen und wünscht viel Erfolg auch im kommenden Jahr. Frohes Weihnachtsfest und ein glückliches Jahr!
Nuestra familia (naziv podjetja) y yo, queremos expresarle nuestro agradecimiento por su confianza y desearle lo mejor en este Año Nuevo. ¡Feliz Navidad y un Próspero Año Nuevo!
Vorremmo ringraziarvi per la fedeltà e augurarvi tanto successo anche nell'anno nuovo. Un buon Natale e felice anno nuovo!
 Chegamos ao fim do ano e desejamos muitas felicidades, bons negócios e um próspero 2014

Želimo vam čudovito novo leto; polno obilja, veselja in dragocenih trenutkov. Naj bo 2014 vaše najuspešnejše leto.
We wish you a wonderful New Year filled with prosperity, joy, and treasured moments. May the year 2014 be your best year ever!
Wir wünschen Ihnen ein wunderschönes neuer Jahr mit viel Erfolg, Freude und vertvollen Momenten. 2014 soll Ihr erfolgreichstes Jahr sein!
Les deseamos próspero Año Nuevo, lleno de felicidad, alegría y buenos momentos. ¡Qué el año 2014 sea lleno de éxitos!
Vi auguriamo un felice anno nuovo, pieno di pace, felicità e momenti stupendi. Che l'anno 2014 sia l'anno con più successi!
2013 termina e em 2014 desejamos um ano próspero com muitas felicidades e bons negócios

Vesele božične praznike in srečno, uspešno in zdravo leto 2014!
We wish you a merry Christmas and a happy, successful, and healthy New Year 2014!
Fröhliche Weihnachten und ein glückliches, erfolgreiches und gesundes neues Jahr!
¡Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo 2014!
Buone Feste Natalizie ed un Felice, Prospero e Salutare  Anno 2014!
Feliz Natal e um ano próspero com muitas felicidades e saúdade no ano 2014!


četrtek, 03. oktober 2013

Z nemščino odprite vrata v tuji poslovni svet



Z jutranjo meglo smo ne le koledarsko, temveč tudi dejansko zakorakali v jesen. Jesenske barve in toplo sonce nas še vedno vabita na sprehode ali na vrt, pobirati kakšno sadje ali plodove. A kmalu se bo potrebno skriti v ogrevane prostore in takrat bo ob dolgih večerih čas tudi za kakšno izobraževanje. Če vas veselijo jeziki ali jih potrebujete pri svojem delu, je to idealen čas, da pridobite, nadgradite ali osvežite znanje le-teh. Priporočamo vam praktične tečaje začetne nemščine ali poslovne angleščine, za tiste pa, ki morate pri svojem delu veliko govoriti v tujem jeziku, smo pripravili osvežitvene konverzacijske tečaje nemščine in angleščine s poudarkom na sporazumevanju. 

Pred vami je test iz znanja uporabnega nemškega jezika v različnih situacijah. Preizkusite se!
Za bolj podrobno oceno znanja se obrnite na podjetje SAMA Navitas, ki v sodelovanju z OOZ Domžale organizira jezikovne tečaje, s pričetkom v mesecu oktobru 2013. Vabimo vas, da si ogledate naše pretekle prispevke, ki so bili objavljeni v reviji CEH in se preizkusite tudi v znanju drugih tujih jezikov z reševanjem testov, ki jih najdete na spletni strani www.sama-navitas.si, v rubriki Jezikovni svet.


1. Andreas mag Sport, besonders Laufen und Tennis. Aber Fußball mag er _____________.
                          a) gern        b) lieber        c) am liebsten   d) am gernsten
2. Das Gegenteil von stark ist _______________.
                          a) schwach         b) leise       c) leicht    d) sanft
3. Das Gegenteil von schädlich ist _______________.
                          a) benutzt        b) nützlich       c) nutzlos    d) nutzbar
4. Emma, hilf mir bitte, du bist doch meine _______________ Freundin!
                      a) bester      b) beste    c) am besten  d) am beste
5. Nicht nur du hast Durst, ich bin auch _____________.
                                    a) feucht     b) nass     c) durstig       d) hungrig
6. In der Schweiz gibt es ____________ Berge als in Slowenien.
                                  a) dünnere    b) kürzere      c) bunte      d) höhere


Was sagt man in dieser Situation? 

7. Es ist schon 17.00 Uhr, wir gehen alle nach Hause.
            a) Gute Besserung!
            b) Schönen Feierabend!
            c) Alles Gute zu ... !
 
       8. Die Frau Ihres Geschäftspartners ist verstorben.
            a) Mein herzliches Beileid!
            b) Gute Besserung!
            c) Alles Gute!

    9. Monika und Klara fliegen morgen nach Portugal.
            a) Hals- und Beinbruch!
            b) Guten Tag!
            c) Guten Flug!

10. Nach schwierigen Verhandlungen hat Edi einen großen Auftrag erhalten.
            a) Ich drücke dir die Daumen!
            b) Herzlichen Glückwunsch!
            c) Schönes Wochenende!

Rešitve: 1.c, 2.a, 3.b, 4.b, 5.c, 6.d, 7. b, 8. a, 9. c, 10.b

Več o aktivnih jesenskih jezikovnih počitnicah preberite na www.sama-navitas.si in www.kozjanski-raj.si .