četrtek, 7. februar 2013

Uvrstitveno testiranje pred tečajemUvrstitveno testiranje pred tečajem
V kolikor si želite naučiti novega jezika, ki ga sploh še ne znate, je izbira začetnega tečaja povsem logična. Če pa ste se nekega jezika že učili, imate najverjetneje pridobljeno znanje nekje »skladiščeno« in ga je treba le obnoviti, čemur pa povsem začetni tečaj ni namenjen. Ko ste v dilemi, kateri tečaj izbrati, je najbolje, da opravite uvrstitveno testiranje. 

Za vse, ki že imajo določeno predznanje
Uvrstitveno testiranje je torej namenjeno vsem, ki določeno predznanje posameznega jezika že imate in bi želeli z izobraževanjem nadaljevati, pa ne veste, na kateri stopnji. V vsaki številki CEH-a vam pripravimo kratek test iz posameznega jezika s katerim lahko hitro preverite svoje okvirno znanje. Tako kratek test pa vendarle ni dovolj za konkretno umestitev v posamezno skupino, zato vsakega kandidata, ki se želi vpisati na jezikovni tečaj, povabimo na kratko brezplačno testiranje.

Pomembno za oblikovanje skupine in programa
Uvrstitvena testiranja so pomembna za oblikovanje skupin, saj je za najbolj učinkovito in intenzivno usvajanje novega znanja potrebna homogena skupina ljudi s čim bolj podobnim predznanjem. V takšnih skupinah so posamezniki visoko motivirani, usvajajo snov z določenim tempom, ki je primeren za vse udeležence, saj nadgrajujejo zelo podobno bazo znanja in iz tega tudi izhajajo. Učenje v homogeni skupini pozitivno vpliva na usvajanje snovi, ker se tečajniki lahko primerjajo z ostalimi in vidijo, da se tudi drugi »spopadajo« s podobnimi težavami in delajo podobne napake. Tako so še bolj sproščeni.
Vpis v posamezni tečaj brez predhodnega testiranja ni priporočljiv, saj se lahko zgodi, da se vpišete v skupino, ki ima manj predznanja, kot ga imate sami. V tem primeru se boste na tečaju najverjetneje dolgočasili, predvsem pa ne boste visoko motivirani, da bi se naučili česa novega. Tudi v nasprotnem primeru, ko se znajdete v skupini, ki ima višje predznanje, se boste težko znašli; zaradi »lukenj« v znanju namreč ne boste uspeli kakovostno slediti vsem, po drugi strani pa boste zavirali tudi napredek ostalih, ko bo učitelj zaradi vas prilagajal program tečaja in ne bo mogel ostalim ponuditi maksimuma.
Pri tečajih, kjer se program prilagaja glede na predznanje, so uvrstitvena testiranja pomembna tudi za učitelje, saj na podlagi testiranj pripravijo program tečaja, literaturo in druge materiale, ki jih bodo potrebovali za tečaj.

Uvrstitveno testiranje lahko poteka na več načinov; preko osebnega intervjuja, z reševanjem testa ali s kombinacijo obojega. Glede na to, da naši tečaji temeljijo na ustni komunikaciji, so priporočljiva predvsem testiranja v obliki osebnega intervjuja. Pogosto se zgodi, da ima posameznik veliko teoretičnega znanja, ki ga lahko spravi na papir oziroma pravilno obkroži večino odgovorov, vendar ima strah pred govorjenjem ali mu enostavno primanjkuje znanja. Preko ustnega testiranja tako najlažje ugotovimo aktivno znanje in tudi svetujemo pri izbiri tečaja.

V podjetju SAMA Navitas d.o.o. pred začetkom tečajev na OOZ Domžale organiziramo uvrstitveno testiranje, ki je za vse brezplačno. Svetujemo vam, da se ga udeležite in tako preverite svoje znanje, četudi se še niste povsem odločili za vpis v tečaj.
Naslednje uvrstitveno testiranje bo v sredo, 13. februarja 2013, med 16.30 in 18. uro. Prijave zbiramo do torka, 12. februarja 2013.

Ni komentarjev:

Objavite komentar