petek, 1. marec 2013

ITALIJANSKA DOLCE VITA – OD HITRIH AVTOMOBILOV DO MICHELANGELA

Res je, da nam gospodarska kriza greni vsakdanji kruh in da je prav skloniti glavo in zavihati rokave, vendar nikakor ne smemo pozabiti, da je življenje namenjeno tudi uživanju. Naši zahodni sosednje to dobro znajo. Zakaj ne bi za trenutek pozabili na realnost in skočili po opojne trenutke kar čez mejo?

Italija je dežela lirike, kulinaričnih doživetij, ekspresivnega komuniciranja, hitrih avtomobilov, neskončnih nasadov pomaranč, visoke mode, temperamentne krvi, renesanse, kristalnega morja in nenazadnje tudi Da Vincija, Danteja in Michelangela. Dežela majhnih in velikih užitkov.

Za uspešno barantanje
Italijani so klepetavi, zelo. Res je, da se boste tudi z rokami uspeli skoraj vse zmeniti, vendar samo skoraj, prava beseda na pravem mestu je ključnega pomena za nepozabno avanturo na Apeninskem polotoku. Če pa ste tudi odprtega srca, se boste mimogrede znašli v kakšnem skritem nebeškem kotičku s kozarcem chiantija, v objemu melodij morja in topline, trenutek kasneje pa se boste z vespo prebijali skozi mestni vrvež ali na tržnici barantali za svežo baziliko in sočne paradižnike z receptom za slastno lazanjo že v žepu.


Kako skleniti dober posel ob veliki pojedini
Govoriti italijansko ne pomeni le vsega tega, marveč tudi vedeti, kako skleniti dober posel ob veliki pojedini, se izmuzniti kazni na cesti, si izboriti popust za tiste res dobre usnjene čevlje, ki mežikajo iz izložbe, odkriti pravi pomen besede »la famiglia« ter v prvi osebi razumeti parole največjih genijev umetnosti. In nič več ne more biti izgubljeno s prevodom.


Allora, quando cominciamo? Preverite svoje znanje italijanskega jezika s kratkim testom!

Pripravila: Janja Križaj; predavateljica italijanskega jezika

Ni komentarjev:

Objavite komentar